DOE ZOALS MICK. EN FLUIT.

30-9 Nieuws De Week van de Scheidsrechter is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen -en dat is niet voor niets. Nog altijd kampt de Nederlandse amateursport met een chronisch tekort aan scheidsrechters. Onze hockeywereld is daarop helaas geen uitzondering. En dat terwijl iedereen weet: Zonder scheidsrechter geen wedstrijd. Mick van Soest (18) is één van de actievere scheidsrechters op onze club ("ik fluit wel een stuk of tien potjes per maand”) en heeft duidelijk hart voor het vak. Het zijn mensen zoals hij die de eindeloze stroom aan wedstrijden ieder weekend tot een goed einde brengen.

Hij hockeyt zelf niet meer, maar Mick van Soest heeft zijn plezier gevonden in coachen en fluiten. Naast zijn job als coach van Meisjes A1 is hij dus scheidsrechter. Of eigenlijk is hij BiO:Bondsscheidsrechter in Opleiding. Het is een traject bij de hockeybond waar Mick wordt opgeleid tot bondsscheidsrechter, met alle mogelijkheden van dien. "De hoofdklasse fluiten zou toch wel een droom zijn, maar daar zijn natuurlijk nog wel wat vervolgopleidingen voor nodig.” 

Zoals de meesten begon hij zijn scheidsrechters-carrière als eerstejaars B-junior. Bij zijn leeftijdsgenoten was er weinig animo; de meesten waren het fluiten liever kwijt dan rijk. Om die reden werd fluiten voor Mick al gauw, eerlijk is eerlijk, een verdienmodel. "Ik floot mijn eigen wedstrijden en nam ook wedstrijdjes van anderen over. Daar kreeg ik dan elke keer een tientje voor, en zo werd het eigenlijk mijn bijbaantje.” Die bijverdienste was leuk, maar niet de belangrijkste reden: "Je moet het wel leuk vinden natuurlijk, anders is de lol er snel af.” 

Spannend was het ook, zeker in de eerste jaren. En natuurlijk waren er aanvaringen met coaches of oudere spelers. "Maar daar wen je aan. En je vindt wel een modus om daar mee om te gaan,” vertelt Mick. "In de zaal was er een keer een toeschouwer die élke fout die ik maakte hardop herhaalde. Daar heb ik op een gegeven moment wat van gezegd en toen was het ook klaar. Maar het duurt wel even voor je die stap zet. Nu kan ik alles om me heen uitschakelen, maar dat moest ik wel leren.” 

Het gaat niet bepaald goed met de aanwas van nieuwe scheidsrechters, de instroom is aantoonbaar kleiner geworden. In dat licht bezien is de Week van de Scheidsrechter de komende jaren nog hard nodig. "Jammer,” vindt Mick. "Ik zeg altijd: Probéér het nou eens. Het is te makkelijk om vooraf al te zeggen ‘ik vind het niet leuk’. En dat geldt voor de jeugd, maar ook voor veteranen van midden veertig. Probéér het. En misschien vind je het wél leuk.”

Dat de Doornse Hockeyclub hoopt op meer enthousiaste leden die willen fluiten is dus een open deur. Om die reden wordt nagedacht of er een samenwerking mogelijk is met clubs uit de regio, zodat de scheidsrechters ook meer wedstrijden op niveau kunnen leiden. Mick van Soest: "We hebben nu maar een stuk of vier scheidsrechters die de topwedstrijden op onze club kunnen fluiten, zoals bijvoorbeeld Jongens A1. Het zou mooi zijn als dat er, bij de vólgende Week van de Scheidsrechter, een stuk of vijftien zijn.” Dus daarom: Doe zoals Mick. En fluit.   

Interview met Mick van Soest door Bas Ticheler 
 
30-9-2023 Algemeen